Bouwtips Robotime
Tips en tricks om miniaturen en 3D-puzzels van Robotime, Rolife en ROKR te maken.
Basisbenodigdheden knutselen miniatuur bouwpakket
Beginnersfout: alle onderdelen uit de zakken of platen halen
Allereerst, de reis naar het eindresultaat is net zo belangrijk als het eindresultaat. Dus geniet vooral van het bouwen! We hebben het over miniaturen dus de onderdelen zijn logischerwijs klein. Een pincet is daarom handig, meestal zit die, net als een schroevendraaier in de doos. Goed gereedschap is het halve werk, zorg zelf voor: een vergrootglas, een goede schaar, een kniptang, puntbektangetje en een hobby- of scalpeermes. Voor houten bouwpakketten met elektriciteit is een striptang vanaf 1 mm fijn. Tiensecondelijm is meestal bijgesloten.
Op de handleiding zit meestal een liniaal met centimeters. Maak je deze handleiding goed eigen voor je start en gebruik het 1:1 patroon om onderdelen te vinden. Haal alleen uit de zakken of platen wat je nodig hebt om kwijtraken of beschadigen te voorkomen.
Houten onderdelen uit de triplexplaten halen en verven
Beginnersfout: beschadigd hout door te ruw uitdrukken
Als je onderdelen moet verven, doe dit dan terwijl ze nog in het triplex zitten. Je kunt ook de 1:1 tekening uitknippen en erop plakken in plaats van te verven. Verder, de houten onderdelen zijn met speciale lasertechniek al voorgesneden in de triplexplaten.
Ze zitten nog met kleine puntjes vast. Je kunt met een scalpeermes deze puntjes aan twee kanten doorsnijden of de stukken uit het hout drukken. Als er een aftekening op de voorkant staat, druk dan altijd van achter naar voren. Schuur de afbreekpuntjes af met schuurpapier dat vaak zit bijgesloten.
Modelbouw hout in elkaar zetten
Beginnersfout: doordrukken terwijl het niet past
Vaak passen stukken in elkaar door middel van pen-en-gatverbindingen. Als het wat minder makkelijk in elkaar schuift, schuur dan alle kanten van een nokje héél lichtjes op. Soms zijn onderdelen breekbaar, doe dan extra voorzichtig.
Gaat het mis, dan zitten er vaak reserveonderdelen in de platen. Zorg bij bewegende onderdelen dat je zorgvuldig alle tandraderen goed waxt met de bijgesloten wax. Als het niet draait na de bouw kun je met een föhn het verwarmen.
Lijmen van bouwpakketten voor volwassenen
Beginnersfout: te veel lijm
Als je moet lijmen, zit lijm vaak bijgesloten. Soms zijn er twee soorten lijm. Witte en transparante. De witte lijm is houtlijm en kan niet op papier, dan gaat je papier rimpelen. De transparante lijm kun je voor alles gebruiken. Snijd maar een minimaal puntje af van de lijmtuut. Hoe kleiner de opening, hoe dunner je lijm kunt aanbrengen, hoe fraaier het resultaat. Je kunt ook een tandenstoker gebruiken als lijm'kwast'.
Zorg dat je echt maar erg weinig lijm aanbrengt. Uitpuilende lijm droogt lelijk op, ook als je het teveel wegveegt. Op transparant 'glas' krijg je het niet meer weg. Weet je nog niet zeker of je een onderdeel op een bepaalde plek wilt hebben? Zet het dan tijdelijk vast met een beetje wax. Gebruik knijpers om onderdelen tijdens het drogen te fixeren. Zorg dat je een snijmat plus een aparte verf/lijmmat hebt. Als je maar één mat hebt moet je snijden over gedroogde lijm.
Miniatuur huisjes knutselen met hout, batterijen
Beginnersfout: oplaadbare batterijen
Vaak zitten batterijen bijgesloten, zo niet, gebruik niet verschillende merken of oude en nieuwe batterijen in de batterijenhouder. Gebruik alleen oplaadbare batterijen als dat aangegeven staat. De lichtopbrengst is anders en het kan kapot gaan. Let uiteraard goed op de plus en de min. Over het algemeen is wit de plus die je aansluit op zwart draad, en geel op rood. Ook is vaak het lange pootje van een ledlampje de plus.
Tot slot
Beginnersfout: geen lid van de Robotime-club
Meer specifieke raad vind je in de QR-codes in de handleiding en op onze Robotime-club op Facebook! Deel je ervaringen met andere Robotime-bouwers en lees nóg meer tips en tricks. Word snel lid om te profiteren van voordelen, aanbiedingen en nieuwtjes. En onthoud, de sleutel tot miniatuursucces … is geduld!