Voldoen de producten van Robotime.be aan CE-certificatie?

Een korte inleiding over het CE-certificaat

Het kan je niet ontgaan zijn, op bijna elk apparaat of product staat op het etiket, CE. Op de mooi verzorgde doos van onze bouwpakketten staat ook alweer CE. Wat betekent dat? Moeten alle producten een CE-certificaat hebben? En wat heb jij daar als consument aan? Lees snel verder, want na het lezen van dit artikel ben jij een CE-expert en kijk je voortaan heel anders naar die CE op een verpakking.

CE, wat houdt dat in?

CE = Conformité Europe ofwel in het Vlaams: Europese Conformiteit. Europa heeft voorwaarden voor alle producten van een bepaalde groep opgesteld. Voldoet het product aan deze regels, dan krijgt het een CE-markering. Het is verboden een product dat dit niet heeft, binnen de Europese Economische Ruimte (EER) te verkopen. Daarom moeten producenten, EU-importeurs en EU-distributeurs ervoor zorgen dat het product die CE heeft, voordat ze het in de EU kunnen verkopen.

Moeten alle producten een CE-certificering hebben?

Bijna wel ja. Het CE-certificaat is verplicht voor twintig productgroepen. Dus een auto, bijvoorbeeld? Nee, een auto krijgt een typegoedkeuring, maar een autostoel moet weer wel de CE hebben. Net als bijvoorbeeld:

  • liften
  • bouwproducten
  • gastoestellen
  • maar ook speelgoed!

Heb ik als consument wat aan die CE-markering?

Jazeker! Europa bewaakt jouw veiligheid, gezondheid en het milieu door een CE-certificering toe te kennen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de brandveiligheid? Bekijk dus voortaan een verpakking nauwkeurig en zoek de bekende CE, dan weet je dat je kwaliteit krijgt.

Waarom heeft speelgoed van Robotime die CE?

Speelgoed kan toch geen kwaad? Waarom moet dat die CE-kwalificatie hebben? Denk aan de mogelijkheid van een elektrische schok door batterijen, beklemde vingers bij draaiende onderdelen, vergiftiging door likken aan giftige verf of radioactiviteit, brandwonden door ontvlambaarheid, of gewoon de hygiëne van een product. Op dit alles zijn de bouwpakketten van Robotime.be getest en we zijn erg trots dat onze bouwpakketten veilig zijn en het felbegeerde CE-certificaat hebben!

Er is helaas geen CE-norm voor leukheid. Had dat wel bestaan dan hadden we vast twee CE’s gehad, want bouwpakketten zijn vooral erg leuk om te bouwen. Speur maar eens door onze veilige en grote keuze bouwpakketten!